Пт, 03.05.2024, 10:12
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2012 » Квітень » 28 » Івано-Франківську - 350!
19:33
Івано-Франківську - 350!
Івано-Франківськ

Цьогоріч галицька перлина святкує ювілей. Станіславові-Франківську виповнюється 350. Офіційно День міста - 7 травня, та більшість заходів все ж припаде на вихідні 5-6 травня. Про них читайте далі.

Та спочатку трохи історії.

Місто утворилося на місці двох сіл: Заболоття і Княгинин . Дата заснування міста точно не визначена, проте достеменно відомо, що у 1662 році Станиславів (так називався Івано-Франківськ до 1962 року) отримав магдебурзьке право. Ця дата і вважається офіційною датою заснування міста.

Місто відразу будувалося як могутня фортеця. Його територія була оточена спочатку дерев'яними, потім мурованими стінами, а ще земляним валом та широким ровом. Мав Станиславів дві потужні в'їзні брами: кам'яні Галицька та Тисменицька брами. Називались брами за своїм розташуванням, що зрозуміло: з однієї вів шлях на Галич, з другої на Тисменицю. Станіславівська фортеця була настільки сильною, що змогла зупинити турецьку армію, витримавши тривалу облогу у 1672 році.

У XVIII-XIX ст. місто було значним торгово-ремісничим осередком Польщі, а від 1772 року — імперії Габсбургів (від 1804 — Австрійської імперії, від 1867 — Австро-Угорщини).

Друга половина 19 століття відзначена швидким розвитком промислових відносин, створенням підприємств. Чималий поштовх цьому дало прокладення залізниці у 1866 році: тоді ж беруть початок локомотиворемонтний завод, лікеро-горілчане об'єднання, шкірфірма «Плай».

Після розпаду Австро-Угорщини в 1918 році було створено Західно-Українську Народну Республіку, а Станиславів протягом січня-травня 1919 року був її столицею.

З вересня 1939 по червень 1941 року та після 1944 року Станиславів — у складі Радянського Союзу. У 1962 році місто відзначило своє 300-річчя: його було перейменовано на честь видатного письменника та громадського діяча Івана Франка.

Святкувати ювілей міська влада планує з розмахом. Увесь перелік майбутніх атракцій можна переглянути за посиланням http://www.mvk.if.ua/news/16396 Ми ж тут розкажемо про найцікавіші на нашу думку.

Так, 3 травня о 20:30 на площі Ринок відбудеться урочисте запалення святкових вогнів Ратуші.

4-го травня обіцяють відкрити відреставрований Бастіон Станіславської фортеці, що розташований на розі вулиці Новгородської та Фортечного провулку. Як повідомляється, оновленим перед мешканцями та гостями Івано-Франківська постане не тільки власне бастіон, а й досі занедбаний Фортечний провулок. Урочисте відкриття заплановане на 11-ту годину ранку.

Свято ковалівТакож традиційно в Дні міста 4-6 травня проходитиме "Свято ковалів" 2012. Ця подія в Івано-Франківську відбуватиметься вдесяте, і з 2006 року кожен фестиваль приносить місту вуличний шедевр художнього ковальства, виготовлений спільними зусиллями учасників дійства. Знайти вже існуючі в центрі міста - окремий захоплюючий квест для туриста. Але новий фестиваль - нова кована композиція. Майстри з різних куточків України та з-за кордону виготовлятимуть дзвоники на тему "З глибини віків" для однойменного пам'ятного знаку. Також в рамках майбутнього фестивалю відбудеться відкриття композиції виготовленої торік - «Арки на честь 350-річчя Івано-Франківська». Отож, шукайте демонстрації ковальської праці та ярмарок кованих речей 4-5 травня з 9:00 до 17:00 на майдані Бастіон біля кафе Наукове, 4 травня о 10-й завітайте на відкриття виставки «Ковальське сузір’я» в Обласному художньому музеї на майдані Шептицького, а об 11:30 не пропустіть відкриття виготовленої в 2011 р. композиції «Арка на честь 350-річчя Івано-Франківська» на майдані Шептицького біля вул. Низова. 5 травня чекайте на виступи рок -гуртів: SoulMarket (м. Івано-Франківськ), BeerGun (м. Чернівці), Так Треба (м.Івано-Франківськ), BrandyRock's (м. Івано-Франківськ) в рамках "Свята ковалів". 6 травня о 10-й відкриється підсумкова виставка «Орнаментальне ковальство» в галереї "Бастіон". Сайт фестивалю.

5 травня завершиться для міста-ювіляра гала-концертом за участі зірок естради (19:30-22:30) та феєрверком (о 23:00) на пл. Івана Франка.

А ще на честь свого 350-річчя місто підготувало подарунок усім мешканцям і гостям. Це безкоштовні екскурсії містом. Іх програми підібрали теж неабиякі. Навіть провели конкурс на найцікавіші пропозиції. Серед тих, які отримали переможні лаври — мандрівка мілітарними об’єктами Станиславова. Починаючи від старого бастіону, подорож місцевими перлинами військової історії триватиме дві години. Цікавих та маловідомих фактів на будь-якого слухача вистачить. Проводитимуть екскурсії щонеділі, перша - 6 травня, збір 0 12:00 на площі Ринок біля Регіонального туристично-інформаційного центру.

Офіційна програма передбачає ще багато різноманітних заходів, концертів за участі дітей та дорослих, аматорів та професіоналів, фольклорних та популярних, а також ярмарки, конкурси, інші розваги та видовища. Бажаємо усім, хто відвідуватиме цю подію, добре провести час!

Івано-Франківськ в цю пору року можна роздивитись на світлинах з нашого альбому
Переглядів: 1299 | Додав: Навка | Теги: Івано-Франківськ, Станіслав, Свято ковалів, День міста, фестивалі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
ми в мережі

mandrivo4ka
Мова
Тут спілкуються українською
Події в Україні



Реклама від Google
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода в Україні
Погода в Україні
Пошук
Каталог україномовних сайтів Куст. Каталог українських сайтів. TOP.zp.ua