Ср, 01.05.2024, 02:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2010 » Вересень » 30 » осінні парки в Україні
13:37
осінні парки в Україні

Відчути перший подих осені

  Настала осінь. Закінчилися відпустки. Ще яскраві спогади про літо, море, гори,фести, відпочинок. Що тепер? Сірі будні, місто, робота, телевізор?
  Ні-і-і! Чому б не гайнути на вихідні до якогось мальовничого куточка серед широких просторів України!
Найпереше пропоную вдихнути перші пахощі осені та насолодттися її барвами в Уманському парку "Софіївка".
  Якщо хтось про нього не чув, "Софіївка" - шедевр паркового мистецтва, закладений ще у XVIIIст. польським магнатом Станіславом Потоцьким для дружини - гречанки Софії. Прогулянки парком повинні були розвіяти тугу молодої пані за Батьківщиною. Тому в долині річки Кам'янки серед мальовничого українського лісу з'явилися Аполлон, що розмовляє з музами, Орфей, який сумує за Еврідікою, Венера і Амур, швидкий Меркурій, Паріс із яблуком розбрату, вічно задумані Платон і Арістотель, острів Лесбос, де Сафо покохала Фаона і навіть річка Ахеронт,якою пливли у Потойбіччі душі греків. З кожним куточком парку пов'язаний свій стародавній міф! І досі кожен у парку може доторкнутися до того стародавнього світу, споглядаючи досконалі білосніжні грецькі мармурові статуї, що заховалися де-не-де серед буйного природнього різноманіття.
  Також у парку Вам зустрінуться водограї та водоспади, кам'яні сади, мальовничі альтанки і білосніжні лебеді, що плаватимуть по білосніжному плесу озер.

  В "Софіївці" багато гротів. Грот Діани, грот Сцілли, грот Локетека, грот Поліфема, грот Фетіди. Є грот, загадане де бажання обов'язково збудеться. Є грот, де гуркіт води схожий на ричання лева.
  Оскільки парк - дендрологічний, він рясніє рідкісними породами дерев, кущів і трав. Деякі з них з'явилися тут ще за Потоцького, але їх різноманіття значно збільшилось внаслідок отримання парком статусу наукової установи. Наприклад, там є великі насадження дуже рідкісного архаїчного Гінкго дволопатевого. Взагалі, за бажанням, тут можна провестицілий лікбез з ботаніки, користуючись інформаційними табличками поряд з деревами і кущами.
  Для любителів активного відпочинку "Софіївка" пропонує катання на конях, а також човнах, катамаранах, паромі та підземною річкою Ахеронт до одноіменного озера. (Шукайте все останнє біля Верхнього озера.)
  Отже, вирішено: їдемо до "Софіївки" відчути перший подих осені, погуляти між вікових дерев, подивитись на "давньогрецьке" мистецтво, загадати бажання у гроті, погодувати лебедів і покататися підземною річкою Ахеронт. (Або будь-що інше за Вашим бажанням.)
  Для киян: до Уманя їхати потрібно маршруткою з Центрального автовокзалу. Якщо Ви збираєтеся на один день, то найкраще виїжджати годині о 7-й ранку (раніше проблематично дістатися до автовокзалу). Один з входів парку знаходиться прямо напроти Уманської автостанції, через дорогу. Раджу одразу придбати на вході карту-путівник аби потім не блукати парком. Далі насолоджуйтесь парком як Вам заманеться. Сувеніри ви зможете придбати на алеї, що веде до Головного входу і на площі перед Верхнім озером. Кафе і ресторан, правда, знаходяться біля обидвох входів парку ззовні. Проте, якщо мені не зраджує пам'ять, є якісь пітстопи біля Верхнього озера. І, збираючись від'їжджати, пам'ятайте: ввечері у вихідні на маршрутку у Київському напрямку збирається черга, тож виходьте дещо раніше.
  Перед подорожжю також варто поглянути на прогноз погоди, хоч, як на мене, тут по-своєму колоритно за будь-яких метеоумов. Добре, якщо Ви встигли потрапити до "Софіївки" у час "бабиного літа". По-літньому тепла, ясна прогулянка запам'ятається Вам на довго. Класно, якщо Ви тут у час "золотої осені". Багато-хто вважає цю пору найпрекраснішою у парку. Ви будете зачаровані червоно-жовтогарячо-золотим різнобарв'ям, дзюркотом води на його тлі і неквапливим рухом лебедів озерними плесами. Не страшно, якщо метеорологи пророкують суцільні дощі, а Ви іншої нагоди вибратись до "Софіївки" цьогоріч не матимете. По-перше, прогнози іноді не справджуються. Минулого року перед нашою подорожжю лише один з усіх погодніх сайтів показував, що в Умані дощу не буде. Сівши зранку в маршрутку, ми всю дорогу їхали під зливою. Однак, коли вийшли в Умані, нас чекав дещо хмарний, проте сухий, заспокоюючий день серед золотого розмаїття "Софіївки". По-друге, не потрібно робити трагедії, якщо таки іде дощ. Правда потрібно бути готовим до цього завчасно. Парасольки, плащі, по можливості непромокаюче взуття, термос з гарячим чаєм, кавою або глінтвейном і сухі речі(принаймі шкарпетки), які можна перевдягнути потім - і не все так погано. Або гроти і альтанки дадуть Вам прихисток, або Ви станете на один день екстремалом і насолоджуватиметесь дощем у "Софіївці" на всі сто. Адже природа тоді така мокра, чиста, яскрава і соковита...
  Тож зустрінемося в Софіївці цієї осені! smile

Дивітся екскурсію "Софіївкою" в розділі "Статті"


а також відео про парк в Бібліотеці


Світлини осені у парку дивіться в Фотоальбомі


Переглядів: 2072 | Додав: Навка | Теги: Софіївка, Умань, водограї, водоспади, гроти, Парк, озера | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
ми в мережі

mandrivo4ka
Мова
Тут спілкуються українською
Події в Україні



Реклама від Google
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода в Україні
Погода в Україні
Пошук
Каталог україномовних сайтів Куст. Каталог українських сайтів. TOP.zp.ua