Пт, 03.05.2024, 05:07
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2010 » Жовтень » 20 » Парк замків відкрито у Львові
16:44
Парк замків відкрито у Львові

У Львові відкрили парк замків


  Парк замків та оборонних споруд давньої України з'явився у Львові. Дев'ять мініатюрних копій протягом року створював реконструктор старовини Ігор Качор. Серед церков та фортець є й ті, яких уже не існує. Дослідник відновлював їх за старовинними описами та малюнками.

  Серед них - Високий Замок у Львові, Олеський замок, оборонна церква Сутківцях (Поділля), замок Тамплієрів у Середньому (Закарпаття), костел у Біще (Тернопільська обл.), замок в Острозі (Рівненська обл.), стовп-вежа у Кам’янці (Білорусь), церква у Посаді Риботоцькій (Польща).

  Високий замок у Львові - чи не найулюбленіша копія Ігоря Качора. Тепер, каже майстер, будь-хто зможе побачити, який вигляд мала фортеця насправді. Реконструктор витратив чимало часу, щоб дослідити справжні розміри замку, адже копії в парку мають бути зроблені в єдиному масштабі.

  Експонати виготовлені із того ж матеріалу, що і справжні пам’ятки архітектури з масштабом 1:50. «Це досить важка і довготривала праця, – зізнався реконструктор старовини Ігор Качор. – На створення споруд пішло більше року, хоча ми обирали лише ті проекти, які було найлегше виготовити. Зовсім скоро ми розширимо парк до тридцяти експонатів».

  Головна відмінність, яка вирізняє львівський парк від інших європейських, це те, що кожна споруда вибудована, як і справжні фортеці - з міді, цементу та гравію. Директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, на території якої розташувався парк, каже - є в них макети білоруських і польських замків, проте найбільшої уваги заслуговують вітчизняні зразки фортифікаційного мистецтва. Наприклад - православна церква 15 сторіччя з подільського села Сутківці.

  Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв: "Церква в Сутківцях є то одна з перлин оборонної архітектури церковної, в церкві бійниці скрізь. Це оборонялися, бо треба було оборонятися і з Сходу, і з Заходу".

  Ініціатори кажуть - не обійшли увагою і людей з вадами зору. Навесні, коли закінчать облаштовувати парк, незрячі зможуть на дотик відчути усю архітектурну велич фортифікаційних споруд.

  Реконтруктори мріють поповнити парк ще щонайменше двадцятьма експонатами, створеними за ескізами Ігоря Качора. Але на заваді брак коштів. Адже кожна зменшена модель замку коштує від 10 до 25 тисяч гривень.


за інформацією 5 каналу

Знайдено на This is Ukraine

Переглядів: 1243 | Додав: Навка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
ми в мережі

mandrivo4ka
Мова
Тут спілкуються українською
Події в Україні



Реклама від Google
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода в Україні
Погода в Україні
Пошук
Каталог україномовних сайтів Куст. Каталог українських сайтів. TOP.zp.ua