Пт, 19.04.2024, 23:07
Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2012 » Травень » 19 » Усі дороги ведуть в .... Одаїв
14:36
Усі дороги ведуть в .... Одаїв
Нарис про цікавинки одного наддністрянського села
Одаїв

Маленьке покутське село... Типова українська глибинка... Але так сталося, що саме воно приваблює безліч людей із абсолютно різними інтересами.

Село Одаїв - Тлумацького району Івано-Франківської області, і розташоване воно на високому березі Дністра на кордоні з Тернопільщиною. Історія міст і сіл Української РСР в 26 томах стверджує, що це село відоме з другої половини XVIII ст.

Пам'яток XVIII ст. тут не видно, проте добре зберіглась Церква Воздвиження Чесного Хреста з дзвіницею, побудована 1878 року. Та давній тут лише фасад. В інтер'єрі церкви практично нічого не збереглося від первісного оздоблення. Багато чого вивезли совіти в 60-тих роках, а те, що залишилось - пошарпане і вважається мешканцями негарним. Але якщо Ви захоплюєтесь давньою дерев'яною архітектурою, Вам варто тут побувати.

Дерев'яна церкваДзвіницяДерев'яна архітектура
Церква Воздвиження Чесного Хреста, с. Одаїв

Дністровський каньйонВисокі кручі, на яких розміщений Одаїв, є частиною славнозвісного Дністровського каньйону, одного з семи природних чудес України. Каньйон починається в районі містечка Нижнів Івано-Франківської області , а закінчується поблизу села Трубчин Борщівського району Тернопільської області. Район унікальний геологічно. Не маючи наукового ступеню в такій галузі, Ви можете переконатись у цьому просто дивлячись під ноги - різноманітність кольору і фактури камінців та глин, що виступають деінде, вражає. Також тут можна зустріти різноманіття рослин і рідкісних тварин. Те, що Ви не побачите цього у місті - це точно! Протягом усього свого шляху каньйоном Дністер зустрічає обабіч мальовничі скелі, численні водоспади, листяні, мішані та соснові ліси, цілющі джерела. Усе це приваблює туристів-водників, які регулярно сплавляються по Дністру і часто стають табором у ... пониззі Одаївської кручі.

Одаївські печериГеологія навколишньої місцевості ще й така, що сприяла появі тут низки карстових печер. Вони не є надто популярними, але відомі в спелеологічних колах, як Одаївські печери. Щоб розшукати найзначніші з них, потрібно рухатись від села до Хутора Думка (це приблизно 2 км), а від хутора до берегу Дністра хвилин 20. Наша мета - урочище Городище. Це відкрита галявина, на якій видніється каплиця, два хрести і колись ріс дуб, що його висадження приписували ще Богдану Хмельницькому. В дуб влучила блискавка і від нього мало що лишилось. У схилі під колишнім дубом розміщується печерка, що колись служила схроном воякам УПА. Доля цих хлопців овіяна легендами: чи-то вони закінчили своє життя самогубством, підірвавши себе гранатами, коли серед гурту знайшовся зрадник і привів загони НКВС, чи-то ті гранати закинули НКВС-івці, розгойдуючи їх на мотузках, бо іншим чином не могли потрапити у схрон. Саме цим відважним хлопцям присвячені хрест і капличка. Поруч знаходиться Грот Монаха - печерка, де вважається, жив відлюдник. Нижче - поєднання отворів, що нагадує обличчя: очі та рот. Журналістам "КТВ" це видалось схожим на язичницьке капище. Одна з найбільших (принаймні входом) тутешніх печер - Думка - розміщена навпроти дністровського схилу, в лісі. Біля неї також зустрінете карстовий місток. Вона горизонтальна і має близько 60 м ходів, якими можна просто ходити. Тут археологи знайшли сліди перебування людей доби палеоліту (залишки вогнищ, кам'яні знаряддя праці та кістки північного оленя)
Одаївські печериПечери Вертикальна і Затишна розташовані у схилі Дністровського каньйону. Вертикальна має два виходи і кілька сотень метрів різноманітних лазів: невеличкі зали, вузькі горизонтальні щілини, вертикальні обриви. Затишна закінчується не дуже високим урвищем, після якого - так званий зал Полтавських Спелеологів. Якщо Вам і не вдасться виявити найвідоміші одаївські печери, в цій місцині ви знайдете безліч ущелинок, ніш, печерок, де можете випробувати себе як спелеолога. Але пам'ятайте про техніку безпеки. Не займайтесь цим наодинці. Найкраще, коли маєте досвідченого провідника і спеціальне спорядження.

А село живе своїм життям незалежно від того, чи є поруч туристи і екстремали, чи їх немає. Ранковий ритуальний вигін худоби, поля і городи, похід з дійницями на пасовище біля Дністра, повернення череди у двори... Ошатна вуличка, чепурні хатинки, одні нещодавно перебудовані, інші - багато разів мащені і білені, усюди квіти... Мають у селі два магазини, початкову школу, клуб і бібліотеку. Клуб із пережитку совдепу перетворився у місце зустрічі всього села на свята, із дитячою творчістю та жіночими автентичними співами...

Одаїв Одаїв Одаїв

Як доїхати:
Дістаєтесь Івано-Франківська, далі прямуєте на автостанцію, що біля залізничного вокзалу.
Прямо у село їдуть пижики (франківська назва бусів-маршруток)що на Мостище та Будзин. На перший можна і треба купити квитки на автостанції. Він відправлявся близько 15:00 (станом на весну 2012) з автостанції. Другий потрібно шукати біля парку напроти вокзалу (на вул. Гаркуші) о 16:00. На цій автостанції про нього нічого не знають.
Повз Одаїв їдуть усі маршрутки на Суходіл, Луг, Делеву. Вам потрібно буде вийти на повороті на Одаїв, не доїжджаючи Долини.
Важливо:Наш огляд про село Одаїв Тлумацького району. Місцеві часто називають його Одаї. Так само пишуть на квитках автостанції. Проте, у Франківській області є с. Одаї Тисменицького району. Будьте уважні. Пам'ятайте, Вас цікавить Тлумацький район.


При підготовці були використані матеріали з сайтів:
history.iv-fr.net
derev.org.ua
karpaty.net.ua
tinigard.info
Переглядів: 5323 | Додав: Навка | Теги: сплави, парапланеризм, дністер, дерев'яна архітектура, Івано-Франківщина, Одаїв, печери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
ми в мережі

mandrivo4ka
Мова
Тут спілкуються українською
Події в Україні



Реклама від Google
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода в Україні
Погода в Україні
Пошук
Каталог україномовних сайтів Куст. Каталог українських сайтів. TOP.zp.ua